sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Rommit ja liköörit

Rommi

Rommin valmistuksessa on kaksi traditiota. Ranskalaisen perinteen mukaan rommi valmistetaan sokeriruo'osta puristetusta nesteestä, kun taas varhaisemman tradition mukaan se valmistetaan nimenomaan sokerinvalmistuksen yhteydessä jäljelle jääneestä melassista. 

Tislauksen jälkeen rommi on tulisen ja raa'an makuista ja vaikka jotkut nauttivatkin rommista tällaisenaan, useimmiten rommi ikäännytetään, jolloin sen maku muodostuu pehmeämmäksi ja hienommaksi. Nykyään rommi ikäännytetään useimmiten tammitynnyreissä. Ikäännyttäminen voi viedä yhdestä kolmeenkymmeneen vuotta tai jopa kauemmin. Ikäännyttämisen aikana rommista tulee ensin kullanväristä ja myöhemmin tummemman ruskeata.



Likööri

Liköörit ovat alkoholijuomia joita ei voi tehdä ilman sokeria. Sokeri ja alkoholipitoisuus vaihtelee suuresti. Sokerin lisäksi juomaan tarvitaan maustamiseen marjoja, hedelmiä, yrttejä, mausteita tai niistä saatuja uutteita, tisleitä tai eteerisiä öljyjä.  

 

Hedelmäliköörit


Likööreitä on maustettu marjoista ja hedelmistä saaduilla uutteilla ja mehuilla. Näitten liköörejen alkoholipitoisuus ei saa olla yli 15-25%, koska muuten marjojen aromit eivät maistuisi. Marja- ja hedelmäliköörejä kutsutaan myös miedoiksi likööreiksi. Väkevien ja mietojen liköörejen raja kulkee 22 prosentissa. Alkoholin sijan, liköörejen sokeripitoisuus voi olla jopa 500g/litra.
Marja- ja hedelmäliköörejä pitäisi nauttia kylmänä puolen vuoden sisällä ostamisen jälkeen. 


Yrtti- ja mausteliköörit
Yrttilikööreihin käytetäään erilaisia maustekasveista saatuja uutteita ja tisleitä. Tavallisesti käytetään kasveja, jotka ovat tuttuja myös ruon valmistuksessa kuten esim. basilika, anis ja tee. Yrttiliköörit voidaan maustaa ainoastaan yhdellä mausteella tai käyttää monta eri maustetta ja yrttiä. Sekoitus on yleensä valmistajan salaisuus. Alkoholipitoisuus vaihtelee suuresti näissä likööreissä. On olemassa mietoja sekä erittäin alkoholipitoisia yrtti- ja maustelikööreitä. Maustelikööreissä on yleensä erittäin paljon sokeria, sen sijan yrttilikööreissä on melko vähän.

 

Sitrusliköörit

Sitrusliköörit ovat maustettu sitrushedelmistä saaduilla uutteilla, tisleillä tai eteerisillä öljyillä. 
Curaçao käytetään yleisnimityksenä appelsiinillä maustetuista likööreistä. Curaçao on hedelmä, joka kasvaa Länsi-Intiassa Curaçaon saarella. Se näyttää pieneltä vihreältä appelsiiniltä ja maistuu katkeralta. Curaçao liköörit voivat olla värittömiä, keltaisia, vihreitä ja sinisiä.
Triple Sec'istä puhutaan, jos liköörin alkoholipitoisuus on melko korkea, sokeria suhteellisen vähän ja joissa on selvästi curaçaon-kuoren maku. Triple Secit ovat värittömiä.

Emulsiliköörit

Emulsioliköörien raaka-aineet ovat mausteet, sokeri ja alkoholi. Sen lisäksi emulsiolikööri voi sisältää myös munankeltuaista, kermaa tai kookosrasvaa. Nämä juomat ovat aika paksuja. 
Ennen munaliköörissä oli avocadoa, jonka takia käytetään myös nimitystä advocaat. Nykyään munaliköörissä käytetään raaka-aineena munankeltuaista. Maailman tunnetuin munalikööri on hollantilainenWarnink's Advocat.
Bailey's Irish Cream on tunnetuin kermaa sisältävä likööri. Huomaa, että se ei ole crème vaan cream. Crème tarkoittaa uuttamalla valmistettua likööriä ja cream kermaa. Crème liköörit ovat siirappimaisia ja sisältävät runsaasti sokeria

Fantasialiköörit

Jos likööriä ei voi ryhmitellä mihinkään, se on fantasialikööri. Tunnetuin Fantasialikööri onParfait Amour.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti