Maustamattomat
viinat ovat värittömiä ja aika neutraaleita maultansa. Maun erot tekee
tislaustapa ja sokeri- ja alkoholipitoisuus. Jos alkoholipitoisuus jää
alle 40% niitä ei voi enää kutsua vodkaksi.
Maustetut viinat
Monet
viinat maustetaan jollain tavoin joko tislauksen yhteydessä tai sen
jälkeen. Viinojen maustamiseen voidaan käyttää mm. katajanmarjaa,
kuminaa, pomeranssinkuorta, korianteria, anista ja fenkolia. Maun
pehmentäjänä voidaan käyttää pieniä määriä sokeria. Eräitä laatuja
vanhennetaan puuastioissa. Tunnetuimpia maustettuja viinoja ovat
akvaviitit, ginit, geneverit ja anisviinat.
Gini
Gini
on alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla viljasta ja
katajanmarjoista. Katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan
ominaismaun. Suomessa giniä käytetään usein lonkeron ainesosana. Ginin
tislausmenetlmä on kolonnitislaus. Giniä nautitaan juomasekoituksissa
tai pidennettynä tonicilla tai bitterillä jäiden kera.
Akvaviitti
Akvaviitti
on pohjoismainen maustettu viina, joka on valmistettu yleensä perunasta
tai viljasta. Sen alkoholipitoisuus on 40-45 % ja se voi
olla väriltään kullankeltaista tai kirkasta. Akvaviitin pääasiallinen
mauste on kumina, mutta sen lisäksi siinä voi olla muun muassa anista,
fenkolia, kardemummaa, vaniljaa, korianteria, sitruunan kuorta ja
lakritsia. Tyypillisimmin akvaviitti nautitaan jääkaappikylmänä snapsina
laimentamattomana jäähdytetyistä laseista. Juoman nimi juontaa juurensa
latinan sanoihin aqua vitae, elämän vesi. Akvaviittien tislausmenetelmä
on kolonnitislaus.
Anisviina
Anisviinat
ovat aniksella maustettuja viinoja, joita valmistetaan erityisesti
Välimeren maissa. Maustaminen tehdään liottamalla anista väkevässä
alkoholissa ja joidenkin juomien kohdalla myös tislaamalla uudelleen
liotuksen tulos. Joihinkin anisviinoihin lisätään sokeria
valmistusvaiheessa.
Grappa
Grappa on viinin puristusjäämistä tislattu italialainen viina.
Sen alkoholipitoisuus on 37,5–60 prosenttia. Yleensä grappa
valmistetaan viinin tekemisessä yli jäävistä viinirypäleen osista,
pääosin viinirypäleen
kuorista, mutta mukana on myös siemeniä ja muita rypäletertuissa olevia
osia. Jossain tapauksissa grappan valmistamiseen käytetään koko
viinirypäle.
Hedelmäviina
Hedelmäviina
on kirkasta noin 38–45% viinaa. Hedelmäviinat valmistetaan tislaamalla
hedelmäuutteista ja käyneistä hedelmämäskeistä. Hedelmäviinoille
tunnusomaista on voimakas raaka-aineista johtuvat aromi ja maku.
Tislausten tuloksia eli tisleitä kypsytetään yleensä puuastioissa.
Tunnetuimpia hedelmäviinoja ovat Calvados ja Tequila. Unkarilainen,
aprikoosia raaka-aineena käyttävä Palinka, luumuviina Slivovitz
Serbiasta, kirsikkaviina Kirsch Ranskasta sekä Kirschwasser Saksasta ja
Sveitsistä ovat myös tunnettuja hedelmäviinoja.
i
Calvados
Ranskalainen
Normandiasta Calvadosin maakunnasta kotoisin oleva omenaviina. Tislettä
kypsytetään useita vuosia tammitynnyreissä. Vanhetessaan Calvadosin
maku alkaa muistuttaa konjakkia. Alkoholipitoisuus 40-50 %.
Teguila
Tequilaa
valmistetaan sinisestä agaavesta (agave tequilana), jota kasvatetaan
Jaliscon, Nayaritin, Guanajuaton, Michoacánin ja Tamaulipasin
osavaltioissa. Jotta juomaa voidaan kutsua tequilaksi täytyy sen
sisältää vähintään 51 prosenttia sinistä agaavea.
Agaave
on viljoihin tai viinirypäleisiin verrattuna hidaskasvuinen, sillä se
vaatii noin kymmenen vuotta tuottaakseen satoa. Kypsästä agaavesta
käytetään hyväksi sen sokeripitoinen ydin. Vastatislattu tequila on
kirkasta, mutta muuttuu kypsytyksen myötä keltaisen kautta ruskeaksi.
Valmiin juoman alkoholipitoisuus on noin 40%.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti