Brandyt
Hollannin kielen sanasta brandewijn, poltettu viini. Brandy on yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdylle alkoholijuomille, alkoholia tavallisesti 36-60%. viinin lisäksi brandyä voidaan valmistaa pomacesta eli viinirypäleiden puristusjätteestä tai käyneestä hedelmämehusta.
Konjakki
Konjakki on Ranskassa määräalueella viinistä tislattu rypäleviina.Konjakki on brandyn alalaji. Se on nimetty cognacin kaupungin mukaan. Sana konjakki on suojattu maantieteellisenä merkintänä, ja sitä voivat käyttää vain Cognacin alueen tuottaja.
Armanjakki
Armanjakkia verrataan usein konjakkiin joka on väärin, sillä se on yksinkertaisempi ja "huonompi" mitä konjakki. Se on valmistettu huonompilaatuisista rypäleistä.Tärkein ero konjakkiin verrattuna on se, että armanjakki tislataan jatkuvalla tislauksella eräänlaisessa kolonnitislauslaitteessa. Sen tisle ei ole kovin väkevää, noin 55–60 prosenttista. Konjakin tisle on noin 70-prosenttista. Tällä tavalla lopputulos on pyöreämpi ja runsasmakuisempi. Tämän jälkeen se kypsytetään tammitynnyreissä konjakin tavoin. Kypsytetyn armanjakin alkoholipitoisuus on 40 prosenttia.
Viski
Viski on viljasta tislaamalla valmistettu väkevä alkoholijuoma. Viski on peräisinbritteinsaarilta. yleensä sen ajatellaan olevan kotoisin joko Skotlannista tai Irlannista. Säädösten mukaan viskinä voidaan pitää vähintään kolme vuotta vanhennettua 40-prosenttista juomaa.Mallasviski
Valmistetaan ohrasta, jota mallastetaan antamalla ohran imeytyä vedessä. Vedessä liuennut ohra levitetään tasaiselle pinnalle, jossase alkaa itää. Itäminen keskeytetään kuivaamalla kuumalla ilmalla. Skotlantilainen mallasviski saa savuisen makunsa ja hajunsa, koska itänyt ohra kuivatetaan savulla, jota muodostuu kun turvetta poltetaan.
Irlantilainen viski eroaa tässä vaiheessa skotlantilaisesta viskistä, koska ohra ei ole missään vaiheessa tekemisissä savun kanssa. Itämisen aikana makeutunut mallas sekoitetaan kuumaan veteen. Kun mallas on täysin uutettu, siitä erotetaan kuoret suodattamalla. Jäähdytetty neste siirretään käymissammioihin, joihin lisätään hiiva. Tislauskertojen määrä riippuu valmistajasta. Yleensä skotlantilainen mallasviski tislataan kahteen kertaan pannutislausmenetelmällä.
Irlantilainen viski tislataan yleensä kolmeen kertaan pannutislausmenetelmällä.
Valmis tisle pumpataan kypsymään tammitynnyreihin, joissa se kypsyy vähimmäisajan kolmevuotta. Silloin tisleen väri tummenee ja se saa lisää aromia, myös maku pehmenee ja pyöristyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti