Katkero saa makunsa yrteistä, kasvien juurista ja muista kasvin osista joita tislataan tai liotetaan alkoholin kanssa. Lisäksi käytetään aromeja sisältäviä mausteita esim. inkivääriä, pähkinöitä, aniksen siemeniä, fenkolia, hedelmiä ja marjoja. Yleensä katkeroiden resepteillä on pitkä historia ja ne ovat salaisia.
Katkeron maku on liian karvas pelkästään, joten siihen lisätään sokeria melko reippaasti. Sokeria voi olla esimerkiksi 250g litrassa.
Katkero valmistetaan sekoittamalla vesi, alkoholi, mausteuutteet ja -tisleet sekä mahdolliset väriaineet keskenään sokerisiirapin kanssa. Sekoitusta kypsytetään useita kuukausia, riippuen mitä katkeroa valmistetaan, minkä jälkeen juomaseos kirkastetaan ja suodatetaan pulloihin.
Katkerot voidaan luokitella kahdella eri tapaa, raaka-aineiden ja käyttötarkoituksen mukaan.
Maha-katkerot jotka ovat erittäin voimakkaasti maustettuja, alkoholiprosentti 35-45 %. Ne tarjoillaan huoneenlämpöisenä snapsi –tai on the rockslasista. Tunnetuimpia merkkejä: saksalainen Underberg ja italialainen Fernet Branca.
Maustekatkeroita käytetään ainoastaan juomasekoituksissa, koska se on mahakatkeroakin voimakkaamin maustettu. Tunnetuin merkki on angostura aromatic bitters. Angostura on rommipohjainen, kellertävän punaruskea, voimakkaasti maustettu juoma. Pääaineena on katkeron juuri, muut aineisosat, jopa niiden lukumäärä, ovat salaisia. Tilavuudeltaan 47 t-% Nimestään huolimatta resepti ei sisällä yleisesti väriaineena käytettyä angosturapuun kuorta eikä sen nimikään juonna siitä, vaan se on nimetty Angosturan kaupungin mukaan, jossa se on kehitelty.
maanantai 21. maaliskuuta 2016
Katkerot
Katkerot
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti